top of page
48045591632_2cc5559915_o.jpg

Pyłek pszczeli to pyłek kwiatowy zebrany i przetransportowany przez pszczoły do ula. Pyłek (oprócz miodu) jest podstawowym pokarmem pszczół. Miód to pokarm energetyczny, a pyłek to główne źródło białka dla pszczół.

AdobeStock_227773086.jpeg
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
22.jpg

1. ZBIÓR, SUSZENIE

Pyłek kwiatowy jest przynoszony do ula przez pszczoły w formie obnóży pyłkowych (kuleczek). Zbieramy je raz dziennie. Gwarantuje to najwyższą świeżość.

Kolejnym krokiem jest odparowanie wilgoci. W tym celu wszystkie zebrane obnóża są suszone w temperaturze do 39 stopni Celsjusza dzięki czemu nie tracą właściwości odżywczych.

3.jpg

2. CZYSZCZENIE- WIALNIA

Wysuszony pyłek trafia następnie do wialni, gdzie przy pomocy specjalnych ruchomych sit i wentylatora jest oczyszczany.

Proces ten w zależności od potrzeby może być powtarzany kilkukrotnie.

Dzięki temu uzyskujemy nieskazitelnie czysty pyłek w formie obnóży bez jakichkolwiek zanieczyszczeń.

4.jpg

3. MROŻENIE, PAKOWANIE

Oczyszczony pyłek pszczeli jest następnie pakowany (słoiki 250g, pojemniki plastikowe 500g, 1 kg i 3kg lub worki 5kg i 10kg) i umieszczany w zamrażarce. Proces mrożenia ma na celu biologiczne oczyszczenie pyłku.

Pyłek jest przez nas przechowywany w formie mrożonej. Wiemy, że gwarantuje to jego najwyższą jakość przez cały okres sprzedaży.

Skład pyłku pszczelego
pyłek ulotka_page-0001.jpg
Wszystko o pyłku

JAK POWSTAJE?

1. Pszczoły odwiedzają kwiaty i zbierają pyłek, który przylega do ich włosków na ciele.

2. Pszczoły sczesują go ze swojego ciała formując grudki, tzw. obnóża.

3. Następnie przenoszą do ula w specjalnych koszyczkach znajdujących się na goleniach trzeciej pary odnóży.

Na tym etapie pszczelarz może odebrać część pyłku pszczołom dzięki specjalnym poławiaczom umieszczonym przy wejściu do ula (bez szkody dla pszczół). 

4. Pozostałą część pyłku pszczoły zrzucają do komórki plastra pszczelego i wylatują po kolejny transport pyłku.

W jednej komórce bywa złożonych kilka obnóży, które mogą być przyniesiony przez różne pszczoły i pochodzić z różnych roślin.

Aby zebrać jedno obnóże pszczoły muszą zebrać od 500 tysięcy do 5 milionów ziarenek pyłku, odwiedzając około 1500 kwiatów.

AdobeStock_145843645 (1).jpeg

KOLORY I KSZTAŁT

Pyłek pszczeli może mieć kolor od jasnożółtego po brązowy lub nawet czarny.

Uzależnione jest to umiejscowienia pasieki, a co za tym idzie od rodzaju roślin z jakich pszczoły zbierają pyłek.

Może być on zbierany z jednego rodzaju roślin lub z bardzo wielu różnorodnych gatunków.

Ziarna pyłku mogą się także przez to różnić pod względem kształtu, koloru, wielkości i wagi.

AdobeStock_110718562.jpeg

NAJLEPSZA PRZYSWAJALNOŚĆ

Badania wykazały, że poprzez mielenie nie można poprawić procesu przyswajalności pyłku kwiatowego przez organizm człowieka. Mielenie pozwalało jedynie na rozbicie obnóży na pojedyncze ziarna lub fragmenty złożone z dwóch lub kilku ziaren i łatwiejsze przygotowywanie tego produktu do spożycia (uzyskiwanie jednorodnej mieszaniny w płynach lub pożywieniu).

Moczenie w ciepłej wodzie (poniżej 40°C) powoduje natomiast spęcznienie ziaren pyłku a ich przyswajalność w przewodzie pokarmowym człowieka wzrasta z 30% do 70%. Podobnie fermentacja ziaren pyłku w miodzie zwiększa ich przyswajalność w przewodzie pokarmowym do 75%.

Ryc. 1. Schemat budowy ziarna pyłku:

1 – apertura,
2 – jądro i jego struktura,
3 – intyna,

4 – egzyna

1.jpg

DAWKOWANIE

Trawienie pyłku kwiatowego u człowieka jest procesem złożonym, polegającym na wnikaniu enzymów trawiennych z jelita do wnętrza ziaren pyłku poprzez apertury i uwalnianiu strawionych substancji biologicznie aktywnych do światła jelita. Proces ten jest mało wydajny i tylko część ziaren pyłku ulega w przewodzie pokarmowym człowieka nadtrawieniu, reszta przechodzi przez układ trawienny w stanie niezmienionym.

Na tej podstawie wydaje się celowe stosowanie większych dawek pyłku kwiatowego i pierzgi w celach leczniczych (minimum 30 g dziennie).

Dawki dzienne:

  • dzieci 3-5 lat: 10 g pyłku,

  • dzieci 6-12 lat: 15 g pyłku,

  • dzieci powyżej 12 lat i dorośli: 20 g pyłku,

  • dorośli leczniczo 30-40 g pyłku.

AdobeStock_271223026.jpeg
WŁAŚCIWOŚCI PYŁKU

PRZECIWZAPALNY, ANTYBIOTYCZNY

Przeciwzapalne właściwości w swym działaniu porównywalne są do niektórych dostępnych na rynku leków. Wielu badaczy sugeruje nawet, że pyłek kwiatowy może być stosowany w nawracających lub ostrych stanach zapalnych.

W badaniu z 2005 roku udowodniono, że posiada on wysokie działanie przeciwzapalne i doskonale radzi sobie z neutralizowaniem stresu oksydacyjnego. Jest to szczególnie ważna informacja dla osób, które zmagają się z chorobami układu sercowo-naczyniowego, nadciśnieniem lub cukrzycą.

W Chinach pyłek pszczeli stosuje się od wieków i uważa się, że posiada właściwości antybiotyczne. Potwierdzają to wyniki badań, które wskazują, że w swym składzie zawiera substancję, która zabijają wiele szkodliwych bakterii np. salmonellę.

Badania nad składem pyłku pszczelego, pokazały, że posiada on także właściwości antyoksydacyjne.

Leki ziołowe

WZMACNIA UKŁAD ODPORNOŚCIOWY

Pyłek pszczeli pomaga znacznie poprawić funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. U osób, którym podawano pyłek zaobserwowano wzrost poziomu limfocytów we krwi, gamma globulin oraz białek, w stosunku do osób, które nie przyjmowały pyłku.

Największą różnicę zaobserwowano w poziomie limfocytów. Są to rodzaje białych krwinek, które walczą ze szkodliwymi substancjami dostającymi się do organizmu. Zwalczanie różnego rodzaju zakażeń, bakterii, wirusów czy neutralizacja odpadów metabolicznych – za to wszystko odpowiadają limfocyty.

Gamma globulina nazywana także immunoglobuliną zawiera cenne dla naszego organizmu przeciwciała, które chronią nas przed chorobami.

Kobieta w bólu

UKŁAD KRĄŻENIA

Jeśli chcesz aby Twoje serce było zdrowe, a cholesterol utrzymywał się na prawidłowym poziomie, to pyłek pszczeli pozwoli Ci to wszystko osiągnąć.

Jak pokazują badania opublikowane w Polish Journal of Pathology ekstrakt z pyłku pszczelego wykazuje działanie ochronne przed niedokrwieniem mięśnia sercowego oraz obniża poziom cholesterolu.

Wszystko to dzięki obecności przeciwutleniacza – rutyny, która jak wiadomo wspomaga krążenie krwi, co zapobiega zawałowi serca i udarze mózgu. Poza tym rutyna wzmacnia naczynia włosowate i naczynia krwionośne.

Vasculature of the Heart

W WALCE Z ALERGIĄ

Pyłek pszczeli może być pomocny w walce z różnego rodzaju alergiami. Badania pokazują, że może on zmniejszyć reakcję histaminy w organizmie o 62%. Dzieje się tak poprzez stymulację układu odpornościowego organizmu, który zaczyna wytwarzać przeciwciała potrzebne do zwalczenia reakcji alergicznej.

Tak działa metoda zwana odczulaniem, a polega ona na podaniu małej ilości alergenu, który stymuluje układ immunologiczny do wytworzenia przeciwciał, które wyeliminują reakcję alergiczną. Jest to metoda pomocna w zwalczaniu alergii na pyłki.

Pyłek pszczeli przy tej metodzie sprawdza się doskonale. Zacznij przyjmować jego niewielkie ilości na około 6 tygodni przed rozpoczęciem okresu pylenia. Pomoże to wyeliminować katar sienny i znacząco złagodzić objawy alergii. W niektórych przypadkach już jednorazowe poddanie się terapii odczulającej za pomocą pyłku pszczelego, powoduje wyzbycie się alergii raz na zawsze.

Girl in the Fields

CHRONI WĄTROBĘ

Pyłek pszczeli pozyskiwany z kasztanowców posiada właściwości chroniące wątrobę przed stresem oksydacyjnym oraz sprzyja jej regeneracji po uszkodzeniu przez toksyny.

Badanie przeprowadzone na szczurach pokazało, że pyłek pszczeli może być alternatywą dla leków podawanych w przypadku jej uszkodzenia.

Gryzonie, które miały chore wątroby na skutek podania toksycznych substancji, podzielono na dwie grupy – jednej podawano pyłek pszczeli z kasztanowca, drugiej sylibininę – substancję otrzymywaną z owoców ostropestu.

Zarówno w przypadku pierwszej jak i drugiej grupy obie substancje spowodowały regenerację i odwrócenie uszkodzeń, jednak szczury, które otrzymały sylibininę znacząco straciły na wadze i zdechły na skutek ciężkiej biegunki. Odkrycie to sugeruje, że pyłek pszczeli może być alternatywą dla leków i częścią terapii oczyszczającej wątrobę, która nie powoduje skutków ubocznych.

2.JPG

ZDROWA SKÓRA

Miód pszczeli od lat stosuje się w produkcji kosmetyków do pielęgnacji całego ciała. Jest cenionym składnikiem ze względu na swoje właściwości nawilżające i regenerujące skórę.

Już w starożytności Kleopatra stosowała kąpiele w mleku i miodzie co zapewniało jej piękny wygląd. Ale czy wiesz, że pyłek pszczeli również pozytywnie wpływa na wygląd Twojej skóry?

Pyłek zawiera kaempferol – ważny przeciwutleniacz, który chroni skórę przed promieniowaniem UV, poparzeniami słonecznymi czy rakiem skóry. Pomaga także regenerować skórę, która uległa poparzeniu słonecznemu i uszkodzeniu. Pyłek pszczeli stosowany zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie, dobroczynnie wpływa na skórę.

Przyjmowany wewnętrznie dostarcza dużej ilości witamin i substancji odżywczych, stosowany bezpośrednio na skórę może zapobiegać występowaniu trądziku, wszelkiego rodzaju egzem czy łuszczycy.

Organiczna Pielęgnacja Skóry
AdobeStock_327492539.jpeg
KOLORY PYŁKU
A ROŚLINA/ DRZEWO, Z KTÓREJ POCHODZI
pyłek ulotka_page-0002.jpg
SPRÓBUJ RÓWNIEŻ PYŁKU PSZCZELEGO
W FORMIE MIELONEJ (MIKRONIZOWANEJ)
apisgold-mikronizowany-pyłek-pszczeli.pn

Źródła:

bottom of page